"Vrem o țară ca afară" pare să fie dictonul majorității românilor, în ultimii ani. Numai că pentru a avea o țară comparabilă cu cele la care ne uităm cu admirație, avem nevoie de reguli, de procese performante, de legislație încurajatoare și evident, de puțin efort. Nimic bun nu apare peste noapte.
"Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește." (Confucius)
Auzim des despre examenele standardizate pe baza unor modele și proceduri statistice consacrate internațional și utilizate în prestigioasele teste GMAT, GRE și SAT. Toate aceste teste se bazează pe un model psihometric numit Teoria Răspunsului la Item (Item Response Theory, IRT) care, începând în urmă cu câțiva ani, este accesibilă și în România.
Ați auzit de BRIO? Ei bine, BRIO este prima platformă de testare și evaluare școlară standardizată care permite profesorilor să își personalizeze relația educațională cu elevii și oferă direcții clare de gestionare a nivelului de pregătire al acestora. Platforma a fost concepută în conformitate cu cele mai riguroase standarde globale, iar testele standardizate acoperă toată materia din programa școlară și oferă un raport de evaluare complex pe baza rezultatului, accesibil inclusiv părinților.
„Educația nu este răspunsul la întrebare. Educația este calea spre răspunsul la toate întrebările.” (William Allin)
Aceasta este întrebarea care a apărut pe buzele multor profesori și părinți, mai ales în perioada în care am trecut la școala online. „Bine, dar de de ce testele standardizate sunt un avantaj pentru educație?”
Cum EDUS este prima platformă școlară din România care a integrat testele BRIO, avem și un răspuns. Ceva mai complex, dar povestim pe îndelete.
În primul rând, testele standardizate sunt obiective și imparțiale. Asta înseamnă că fiecare test este alcătuit și evaluat de către sistem pe baza unei metodologii riguroase, evaluarea acoperă întreaga materie iar rezultatele sunt obiective și foarte relevante pentru nivelul real de pregătire.
Apoi, testele standardizate sunt lipsite de eroare. Cum? Pentru că asigură rezultate perfect comparabile pentru doi sau oricâți elevi se testează, pentru aceeași clasă și aceleași capitole, indiferent dacă testarea se desfășoară în locuri sau în momente diferite.
E important să nu ignorăm nici faptul că testele standardizate sunt valide, ceea ce înseamnă că măsoară în totalitate cunoștințele și competențele pe care un elev trebuie să le aibă pentru clasa și materia respectivă în momentul testării.
Ultimul motiv, dar nu cel din urmă: testele standardizate sunt criteriu de performanță. Ce alt indicator poate fi la fel de relevant pentru performanța viitoare a unui elev?
"Singurul scop al educației este să transforme oglinzile în ferestre." (Sydney Harris)
Folosite acum de peste 200 de școli, majoritatea de stat, dar și de centre de meditație din România, testele sunt generate automat și diferit pentru fiecare elev. Deși itemii sunt diferiți de la un elev la altul, standardul de dificultate rămâne același, iar subiectele se generează automat dintr-o bibliotecă colosală. De exemplu, cele de Matematică sunt aprobate de Gazeta Matematică. La final, profesorul nu mai trebuie să corecteze tezele, grila de evaluare fiind setată automat. Provocator, nu?
Ei bine, dacă folosiți deja platforma EDUS, atunci poate cunoașteți și avantajele testelor standardizate. Dacă nu ați apucat încă să le aprofundați, vă facem noi cunoștință cu o parte dintre acestea:
Știm foarte bine că incorectitudinea în evaluare duce la performanțe mai scăzute, însă, vrem nu vrem, evaluarea este o experiență necesară în procesul de educație. Și atunci, testele standardizate sunt cea mai bună soluție, atât pentru elev, cât și pentru profesor, amândurora ușurându-li-se presiunea și munca.
De aceea e bine de știut că testele BRIO evaluează în mod obiectiv și precis nivelul de pregătire pentru elevii din clasele I-XII, la principalele materii școlare. Iar acesta sunt construite în așa fel încât să poți identifica unde e nevoie să lucrezi în plus, unde ai nevoie să aprofundezi, unde ești bine pregătit și unde e nevoie de încă o serie de exerciții.
Ce metodă mai bună să te perfecționezi și să te pregătești pentru viitor?
În contextul dezvoltării societății contemporane, calitatea în educație este o preocupare majoră. Managementul calității în învățământul preuniversitar reprezintă un ansamblu de strategii și acțiuni care …
Citește mai mult ➜Începând cu data de 1 septembrie 2022 intră în vigoare noul ROFUIP, care prevede câteva schimbări importante privind organizarea și funcționarea unităților de învățământ. Un …
Citește mai mult ➜Ne dorim pace. În primul rând. Apoi, ne dorim performanță, ne dorim prosperitate, civilizație și frumos, iar pentru ca toate acestea să se întâmple e …
Citește mai mult ➜