Infos / Educație / Din culisele EDUS

|

26.10.2021

Ce spun părinții după ce au utilizat platforma EDUS

Facebook Linkedin

Trecerea la învățământul online a iscat multe discuții în care punctul central erau fie școlile, fie elevii. Însă, de puține ori s-a pus și problema părinților, cei care au fost nevoiți să se adapteze rapid și să se implice, să înțeleagă și să-și sprijine copiii într-un mod în care nu i-a pregătit nimeni. Până acum.

Părinții au fost și ei afectați de trecerea la învățământul online și de toate modificările care s-au petrecut în viața copiilor lor. Unii au ridicat petiții, alții au format comitete și asociații – toate pentru a înțelege cum se pot adapta mai bine vremurilor.

Ce însemnat trecerea la învățământul online pentru părinți?

"Înțelepciunea nu vine cu vârsta, ci prin învățare și educație"
Anton Chekhov

Învățământul online a însemnat o mai mare responsabilitate și mai multă implicare, fără ca părinții să fie „antrenați” pentru aceste lucruri. 

"Fiind obișnuită cu învățământul clasic, trecerea la învățământul online a însemnat pentru mine o provocare în ceea ce privește susținerea copilului meu și a fi alături de el zilnic pentru a-l încuraja și a-l ajuta dacă întâmpină greutăți în învățământul online. Principalele greutăți au fost la nivel emoțional deoarece copilul meu stătea foarte mult în casă și mă gândeam la sănătatea lui emoțională si la cum se va descurca. Mă gândeam la ce repercusiuni va avea asupra sănătății și asupra comportamentului ei în viitor." mărturisește Raluca, mama Dariei, elevă în cadrul Școlii Mihail Sadoveanu din Baia Mare. 

Tot ea continuă: "În desfășurarea acțiunii școlare, pentru mine platforma EDUS a fost un real ajutor. Fetița mea s-a descurcat foarte bine, a luat-o ca pe o inovație, ca pe o noutate și a fost un pas înainte. În calitate de părinte, platforma EDUS mi-a oferit acces zilnic la evoluția copilului meu; puteam să monitorizez zilnic notarea și absențele și, de cele mai multe ori, am putut să fiu cu un pas înaintea ei. Și, în plus, am observat interacțiunea cu colegii și cu profesorii, observam cum lua temele sau materialele pe care le puneau profesorii la indemnă. Și puteau să discute repede, online, orice, astfel că a putut soluționa orice provocare foarte prompt."

Am creat platforma EDUS având în minte elevii și școala, însă n-am uitat de părinți. În timp ce părerile părinților sunt divizate, un sondaj realizat anul acesta arată că doar 8% dintre părinți preferă ca cei mici să desfășoare orele online. 

Temerile care îi cuprind pe părinți cuprind frica de a nu-și pierde capacitățile sociale, dar și de eventualele lacune în educație. Pentru 41% dintre părinți cea mai mare îngrijorare privind școala online o reprezintă lacunele din educație care pot să apară pe fondul lipsei de interacțiune directe dintre profesor și elev. În tot acest timp, 46% dintre părinți și-ar fi dorit să fie implementat un program de uniformizare a nivelului de pregătire a elevilor care au făcut școală online. 

Adevărul este că școala online aduce schimbări și în viața părinților, iar pentru ca educația digitală să fie mai ușor de înțeles și mai ușor de interogat, părinții au și ei nevoie de acces la platformele folosite în școala online.

“În calitate de părinte, platforma EDUS mi-a oferit acces zilnic la evoluția copilului meu; puteam să monitorizez zilnic notarea și absențele și, de cele mai multe ori, am putut să fiu cu un pas înaintea ei.”

– mama Dariei, elevă în cadrul Școlii Mihail Sadoveanu din Baia Mare

Care sunt avantajele părinților care folosesc platforma EDUS?

"Educația este ceea ce rămâne după ce uităm ce am învățat la școală"
Albert Einstein

Pentru că noi credem că doar #ÎmpreunăTransformămEducația, misiunea noastră este aceea de a simplifica educația, iar pentru aceasta, încurajăm permanent comunicarea dintre școală, elevi și profesori. 

Astfel, atunci când am creat EDUS, am avut în minte și părinții elevilor și beneficii de un real folos pentru aceștia.

1. Accesibilitatea – astfel încât EDUS poate fi accesat de oriunde, de pe orice suport, indiferent că părintele se află la serviciu, într-un mijloc de transport, în trafic sau chiar în afara țării. EDUS oferă 24/7 acces în timp real la note și absențe, iar în acest fel părintele poate oricând să știe care este situația școlară a copilului său.

2. Comunicarea – utilizarea platformei EDUS facilitează interacțiunile dintre școală, părinți și elevi, astfel încât părinții se pot organiza mai ușor, începând dialogul chiar din platformă.

3. Performanța – părinții pot urmări constant notele și absențele, ducând la responsabilizarea elevilor și, prin urmare, la creșterea ratei de promovabilitate a examenelor și scăderii ratei de absenteism școlar.

4. Securitatea – poate una dintre cele mai importante beneficii, pe care punem foarte mult accentul se referă la securitatea tuturor datelor, fie că e vorba despre situații școlare, dialoguri între părinți și profesori sau alte tipuri de acțiuni.

5. Suportul 24/7 – nu în ultimul rând, oferim sprijin tehnic părinților oricând întâmpină neclarități sau au nevoie de ajutor pentru a naviga ușor prin platformă. 

"Ne-am adaptat destul de greu, dat fiind faptul că fiul meu este atât de mic, dar cred că în viitor ne va ajuta foarte mult. Singura dificultate pe care am întâmpinat-o a fost că nu e atât de ușor să ții copilul în fața laptopului o perioadă mai lungă de timp. Dacă la început copiii credeau că e o joacă, în timp au început să ia școala online foarte în serios. Iar platforma EDUS ne-a ajutat foarte mult. Începând de la transmiterea lecțiilor până la încărcarea temelor pe platformă, ne-a oferit oportunitatea de a urmări notele și mediile. Sincer vorbind, o platformă online în școală trebuia implementată de foarte mult timp." ne-a mărturisit într-un interviu Carmen, mama lui Eric, elev în cadrul Școlii Numărul 2 Buftea.

În concluzie, pentru ca sistemul educațional să funcționeze și să performeze este nevoie ca toți cei implicați în acest puzzle să fie conectați și implicați. Și cum putem face mai bine acest lucru decât printr-o platformă dedicată care își adaptează mereu forma pentru a cuprinde tot ce este bun și necesar atât școlilor și elevilor, dar și părinților acestora? 

Facebook Linkedin

Alte articole

Ce aduce nou legea învățământului preuniversitar în ceea ce privește managementul calității?

În contextul dezvoltării societății contemporane, calitatea în educație este o preocupare majoră. Managementul calității în învățământul preuniversitar reprezintă un ansamblu de strategii și acțiuni care …

Citește mai mult ➜
Schimbări în școlile și grădinițele din România produse de noul Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP)

Începând cu data de 1 septembrie 2022 intră în vigoare noul ROFUIP, care prevede câteva schimbări importante privind organizarea  și funcționarea unităților de învățământ. Un …

Citește mai mult ➜
Cum reducem abandonul școlar?

Ne dorim pace. În primul rând. Apoi, ne dorim performanță, ne dorim prosperitate, civilizație și frumos, iar pentru ca toate acestea să se întâmple e …

Citește mai mult ➜