Dincolo de cărțile de pedagogie, de teoriile moderne ale educației și de toate celelalte lecturi de specialitate, profesorii au nevoie de resurse consistente pentru dezvoltarea lor personală și profesională. În speranța de a le fi de folos, am stat de vorbă cu câțiva profesori și am creat o listă cu 7 recomandări de cărți pe care cei care le-au citit le consideră esențiale.
„Învățătura cere o muncă de fiecare moment, munciți câte puțin, în fiecare zi.
- Grigore Moisil
Pornind de la propria poveste – aceea de fiică a unui om de ştiinţă care îi deplângea frecvent lipsa de „geniu” – Angela Duckworth descrie dificultăţile de care s-a lovit de-a lungul carierei sale și care au condus-o spre ipoteza că secretul realizărilor excepționale nu este, de fapt, talentul, ci o combinaţie unică de pasiune şi perseverenţă pe care ea o numește grit.
Autoarea le face cunoștință cititorilor cu profesori care lucrează în unele dintre cele mai dure şcoli din lume, cu cadeţi care se chinuie în primele lor zile la Academia Militară West Point şi scoate la lumină povești fascinante din istorie şi strânge la un loc cele mai utile idei rezultate din experimentele moderne din domeniul performanţelor de vârf.
Autorul cărții Inteligența emoțională revine cu o perspectivă originală asupra uneia dintre resursele impropriu exploatate în ziua de azi: atenția, ingredientul secret al performanței. De peste 20 de ani, psihologul Daniel Goleman studiază cele mai noi descoperiri din științele socio-umane, iar în cartea de față, el înfățișează argumente captivante în favoarea dezvoltării atenției care funcționează ca un mușchi: dacă nu e antrenată, se atrofiază; în schimb, folosită cum trebuie, se dezvoltă și crește. Într-o epocă în care elementele ce te pot distrage pândesc la tot pasul și sunt imposibil de înlăturat, Daniel Goleman demonstrează că, mai mult ca oricând, avem nevoie de o atenție tot mai ascuțită pentru a înfrunta adversitățile și a prospera.
Unul dintre experții mondiali în educație își rememorează propriile eșecuri și succese în încercarea de a deveni un învățăcel și un profesor bun. Tony Wagner a predat la toate nivelurile, de la liceu până la facultate, a lucrat la Harvard, a dezvoltat proiecte importante pentru Fundația Bill & Melinda Gates și ține conferințe peste tot în lume. Dar înainte să aibă succes, Wagner a fost dat afară din gimnaziu, exmatriculat din liceu și a renunțat la două facultăți. Învață cu inima este povestea impresionantă a anilor lui ca elev și profesor.
Povestea lui Wagner scoate la iveală aspectele critice cu care se confruntă părinții și educatorii în zilele noastre și ne aduce aminte că încercarea și eroarea, perseverența și respectul pentru individ sunt la baza tuturor proceselor de predare și de învățare.
„Învățătura nu se obține prin șansă, trebuie căutată cu ardoare și frecventată cu sârguință.” - Abigail Adams
Cine nu-și dorește să fie fericit? Din (ne)fericire, încercările noastre de a atinge această stare mult dorită se soldează, de multe ori, cu un eșec – sau mai multe –, dar acest lucru nu este întâmplător... Nu pornim de unde trebuie în căutarea fericirii. Nu înțelegem ce este fericirea; de fapt, nu știm nici măcar cum să o recunoaștem și cum se simte.
Mass-media și concepțiile eronate cu care am fost îndoctrinați de-a lungul vieții contribuie la motivele nefericirii noastre. Această carte ți se adresează dacă îți dorești cu adevărat să înveți ce este fericirea, să îți pui mintea la contribuție și să pornești pe un drum nou, curățat de ideile nocive și demagogia care o ascund privirii.
Unii oameni au ceva de spus în orice conversație și pot sesiza aspecte ascunse ale unor probleme între care nu există nicio legătură; dar cum fac asta? Condensând șase „secrete”, Craig Adams scoate la iveală tiparele subiacente ale oricărei discuții și dispute pe care le-am purtat vreodată și ne arată cum să fim deopotrivă mai greu de manipulat și mai abili de acum încolo – indiferent de subiect.
Ce-ar fi dacă inteligența n-ar fi doar un lucru cu care ne-am născut? Ce-ar fi dacă șase idei ar schimba modul în care gândim? Ei bine, aflați citind acest ghid al principiilor fundamentale de raţionament, care va schimba modul în care gândiți.
Cu cât știm mai puțin despre toate motivațiile care ne determină comportamentul, cu atât mai bine! Ne putem autoamăgi și, în acest fel, putem fi convingători în a-i amăgi și pe ceilalți. În această carte sunt prezentate unele dintre motivațiile ascunse pe care le avem, atât în viața personală, cât și în unele dintre cele mai mari instituții sociale – arta, școala, medicina, politica și religia – construite astfel încât să servească și agendelor noastre ascunse, nu numai obiectivelor declarate oficial. După confruntarea cu acest elefant din creier, nu vom mai vedea lumea, și nici pe noi înșine, la fel.
Vor fi înlocuiți profesorii de roboți? Ce este atât de special la școlile finlandeze? De ce sunt elevii chinezi atât de buni la matematică? Poți învăța să fii creativ?
Învățarea este sufletul speciei noastre. De la primul pas la ultimele cuvinte, suntem ceea ce învățăm. Educația prezice cât vom câștiga, cât de mulțumiți vom fi, chiar și cât de mult vom trăi. Dar, în ciuda importanței sale evidente, învățarea a pierdut contactul cu progresele umane. Trăim într-o epocă informațională și muncim într-o economie a cunoștințelor, însă școlile noastre sunt relicve ale epocii industriale.
Cu siguranță profesorii sunt primii care se educă în mod constant și sunt la curent cu noutățile pedagogice, însă noile teorii și voci care propun alternative moderne la variantele de educație clasică, merită explorate.
Dacă mai aveți și alte recomandări, scrieți-ne în comentarii.
Lecturi plăcute!
Echipa EDUS
În contextul dezvoltării societății contemporane, calitatea în educație este o preocupare majoră. Managementul calității în învățământul preuniversitar reprezintă un ansamblu de strategii și acțiuni care …
Citește mai mult ➜Începând cu data de 1 septembrie 2022 intră în vigoare noul ROFUIP, care prevede câteva schimbări importante privind organizarea și funcționarea unităților de învățământ. Un …
Citește mai mult ➜Ne dorim pace. În primul rând. Apoi, ne dorim performanță, ne dorim prosperitate, civilizație și frumos, iar pentru ca toate acestea să se întâmple e …
Citește mai mult ➜