Infos / Educație

|

25.08.2021

Beneficiile catalogului online: cum învățăm mai bine prin instrumente digitale?

Facebook Linkedin

O platformă online dedicată educației creează mai mult decât organizare și siguranță. Oferă acces utilizatorului – elev sau profesor – într-o bază vastă de informații pentru a fi mereu la zi cu ce te interesează, în funcție de prioritățile momentului. Iar catalogul online e o componentă majoră, digitalizând notele, orarul și prezența la clase.

Afișarea notelor – sursă de informare pentru profesori...

EDUS este un nou tip de dialog, ajustat ritmului de învățare și testare. Activitatea școlară este structurată aici, pentru a putea fi urmărită și evaluată, cu scopul de a îmbunătăți comunicarea și eficiența. 

Am mai vorbit despre eficiență (citește AICI despre Transformarea digitală a educației din România), așa că, fie că elevii se află în clasă sau acasă, notele sunt, de acum, incluse în catalogul digital, pentru a fi vizualizate în orice moment. În plus, calcularea mediilor se face automat. Încă un beneficiu pentru că rămâne mai mult timp pentru lucrurile creative, nu?

... și sursă de motivare, pentru elevi

EDUS este o interfață aerisită și ușor de utilizat. Nu o spunem noi, ci zecile de mărturii ale profesorilor care o folosesc deja. 

Pe de altă parte, dacă ești elev, ai cel puțin un motiv în plus să-ți placă catalogul online. Ești în fiecare moment conștient de notele tale, te poți pregăti corespunzător la materiile unde vrei să-ți îmbunătățești media și devii în acest fel și mai competitiv. Toată lumea are de câștigat. Mai mult, fiecare utilizator care are un cont, vede în timp real actualizările, iar părinților le este mai ușor să urmărească notarea.

Absențele – potențiale surse de învățare. Cum așa?

Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le facem la EDUS sunt paradoxale. Ca în viață.

Chiar dacă de-a lungul timpului, notarea absențelor s-a înțeles de cele mai multe ori ca un soi de pedeapsă, în realitate, evidența prezenței, de-a lungul anului, reflectă consecvența elevului. 

Pe de altă parte, absențele arată lipsa de interes pentru anumite cursuri. Iar acest lucru poate încuraja un dialog constructiv între elev și profesor, pentru a identifica motivele. În discuțiile pe care le avem cu elevii și profesorii, am identificat mai multe motive pentru care un elev absentează: de la limbajul greoi sau inaccesibil, până la cantitatea de informație, sau de la graficele prezentate și până la testarea complicată. De cele mai multe ori soluția constă într-o comunicare deschisă, prietenoasă și permanentă, pentru că toate părțile implicate își doresc același lucru: educație de performanță.

În loc de concluzii, un îndemn

Implementarea platformei EDUS în România anului 2021 a însemnat un proces de învățare atât pentru profesori, cât și pentru elevi și părinți. Familiarizarea cu instrumentele online nu este un proces ușor (deși necesar), însă mediul digital este, totuși, locul unde cei mai mulți elevi se simt mai stăpâni pe ceea ce știu, pe tipul de comunicare și interacțiune. 

Astfel, accesul la note, medii și absențe, prin catalogul online, înseamnă o verificare în timp real a situației școlare, indiferent de stilul de organizare a timpului propriu. Și o invitație la un dialog onest pentru ca toate părțile implicate să contribuie la un „mai bine” pe care ni-l dorim cu toții.

Facebook Linkedin

Alte articole

Ce aduce nou legea învățământului preuniversitar în ceea ce privește managementul calității?

În contextul dezvoltării societății contemporane, calitatea în educație este o preocupare majoră. Managementul calității în învățământul preuniversitar reprezintă un ansamblu de strategii și acțiuni care …

Citește mai mult ➜
Schimbări în școlile și grădinițele din România produse de noul Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP)

Începând cu data de 1 septembrie 2022 intră în vigoare noul ROFUIP, care prevede câteva schimbări importante privind organizarea  și funcționarea unităților de învățământ. Un …

Citește mai mult ➜
Cum reducem abandonul școlar?

Ne dorim pace. În primul rând. Apoi, ne dorim performanță, ne dorim prosperitate, civilizație și frumos, iar pentru ca toate acestea să se întâmple e …

Citește mai mult ➜