Educație / Din culisele EDUS / Best practices / Studii de caz

|

22.09.2021

Ce cred elevii despre platforma EDUS?

Facebook Linkedin

"Scopul educației este acela de a schimba o minte goală cu una deschisă."
Malcolm Forbes

Atunci când am lansat EDUS ne-am dorit să creăm o platformă pe care să o îmbunătățim constant, în măsura feedback-ului primit de la profesori, elevi și părinți. Nu degeaba crezul nostru e că #ÎmpreunăTransformămEducația.

Din martie 2020 în școlile din România a sunat un altfel de clopoțel; unul online care venea la pachet cu o mulțime de întrebări atât pentru profesori, cât și pentru elevi și părinți. Iar dacă începuturile pandemiei au fost neclare, cu lecții ținute după creativitatea fiecărui profesor, cu teme trimise cine știe cum și cu verificări pe măsura posibilităților tehnologice ale fiecărui elev în parte, lucrurile au început să se stabilizeze repede după adoptarea unei platforme de management educațional.

Dincolo de adaptarea discursului și a programei la mediul online, de împrietenirea profesorilor cu suporturile tehnice și de adunarea elevilor la clasele online, EDUS creează spațiu pentru educație. Creează loc pentru a te simți în siguranță să înveți, să pui întrebări, să poți să crești așa cum promit basmele populare românești - „într-un an cât alții-n șapte”.

Ce spun elevii despre învățământul online? 

"Pentru mine să fac școala online a fost ceva nou și ciudat până m-am acomodat cu noutățile. La platforma EDUS îmi place că, dacă am lipsit de la scoală, pot să-mi iau lecțiile direct de pe platformă sau dacă am o absență sau o notă în plus, pot să verific acolo." mărturisește Rebeca, elevă la Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu. 

Iar părerile sincere ale copiilor par acordate toate, la aceleași nevoi. Eric, elev în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 2, Buftea ne-a spus că "ce mi-a plăcut cel mai mult la EDUS e că mai puteam să vorbim cu colegii uneori. Pe platformă sunt multe chestii bune cum ar fi că doamna ne predă, noi răspundem, așa cum facem și la școala offline. E utilă pentru că, dacă nu exista, nu mai învățam."

Așadar, EDUS e platforma pe care poți să navighezi ușor printre lecții și unde poți să verifici constant notele pe care le ai. Dar e și „anticamera” unde copii pot să împartă impresii și păreri, pot lucra împreună la proiecte și pot socializa, atât cât o permite mediul online.

De ce e important ca școala să continue? 

"Dacă în luna mai era degringoladă totală, când ba ni se trimiteau lecțiile ba pe Messanger, ba pe WhatsApp, că nu aveam platformă, atunci nu se folosea EDUS. Asta îmi place cel mai mult la EDUS: faptul că e mult mai organizată școală. Consider că EDUS a îmbunătățit foarte mult școala online în România."
Elian, elev Liceul Teoretic Bogdan Vodă, Vișeul de Sus

Transformare digitală

Transformarea digitală este un proces care nu trebuie să sperie, ci să ajute la îmbunătățirea sistemului educațional. Prin digitalizare, educația devine mai accesibilă, la îndemână, iar lucrurile devin transparente și performante. #ÎmpreunăTransformămEducația.

Află mai multe

Elian nu e singurul elev care crede asta. Aproape toți elevii cu care am stat de vorbă ne-au spus același lucruri:

  • că imediat după implementarea EDUS au avut ceva mai multă ordine și claritate;
  • că e foarte important pentru ei să poată avea acces la lecții chiar dacă au lipsit de la oră;
  • că e mult mai ușor să-și gestioneze temele și testele;
  • că, deși la prima vedere nu pare un lucru benefic pentru ei, faptul că părinții au acces pe platformă, îi face ceva mai responsabili, iar rezultatele nu întârzie să apară;
  • că, deși, în învățământul online au dus lipsa colegilor, faptul că erau toți pe platformă le dădea un sentiment de securitate.

Vorbim despre eficientizarea educației, dar nu uităm nicio clipă pentru cine facem tot ceea ce facem. Elevii reprezintă viitorul, iar pentru a le asigura cel mai bun mediu de învățare, lucrăm neîncetat la îmbunătățirea platformei EDUS. 

"Ai tot ce ți-ai putea dori de la o platformă, de la situația școală până la anunțurile publicate de domnul director. Cel mai mult îmi place faptul că e foarte bine organizată, pentru că ai informații pentru fiecare categorie de care ai nevoie la școală. Găsești pe platformă – de la anunțuri la situație școală, note, absențe, orice ai nevoie. E ca și cum ai avea propriul carnețel cu fiecare rubrică în parte și știi fiecare lucru despre tine la orice oră din zi." 
Crina, elevă Liceul Teoretic Bogdan Vodă, Vișeul de Sus 

Conform unui raport World Economic Forum publicat în octombrie 2020, 40% din copiii care sunt acum la grădiniță vor ajunge să fie antreprenori, ceea ce înseamnă că școlile de astăzi trebuie să fie pregătite să educe și să gestioneze informația pentru ceea ce îi așteaptă. 

Dacă facem un exercițiu de imaginație în care adulții din viitor vor plăti bunuri și servicii cu criptomonede, vor conduce mașini autonome, iar casele lor vor fi independente din punct de vedere energetic, fără a neglija aspectele care îi privesc în comunitate, putem avea un tablou destul de clar al societății pe care trebuie să o pregătim. O societate puternică, ancorată la tehnologie, pregătită să găsească soluții sustenabile pentru orice ar apărea. Iar EDUS a început deja să pună umărul la construcția acestei societăți.

Facebook Linkedin

Alte articole

Ce aduce nou legea învățământului preuniversitar în ceea ce privește managementul calității?

În contextul dezvoltării societății contemporane, calitatea în educație este o preocupare majoră. Managementul calității în învățământul preuniversitar reprezintă un ansamblu de strategii și acțiuni care …

Citește mai mult ➜
Schimbări în școlile și grădinițele din România produse de noul Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP)

Începând cu data de 1 septembrie 2022 intră în vigoare noul ROFUIP, care prevede câteva schimbări importante privind organizarea  și funcționarea unităților de învățământ. Un …

Citește mai mult ➜
Cum reducem abandonul școlar?

Ne dorim pace. În primul rând. Apoi, ne dorim performanță, ne dorim prosperitate, civilizație și frumos, iar pentru ca toate acestea să se întâmple e …

Citește mai mult ➜